İmamhatipler - Yüzyıllık Gelenek


.

TARİHÇE

İMAM HATİPLER: YÜZ YILLIK GELENEK

 

İmam Hatip Liselerinin ilk nüvesi; Osmanlı Devleti’nin son döneminde vaiz yetiştirmek amacıyla 1912 yılında açılan Medresetü’l-Vaizin ile imam ve hatip yetiştirmek üzere 1913’te açılan Medresetü’l-Eimme ve’l-Huteba’dır. Bu iki medrese 1919’da Medresetü’l-İrşad adıyla birleştirildi.

 

Bundan iki yıl sonra, 8 Mayıs 1921’de Medâris-i İlmiye Nizamnamesi, yani "Bilim Medreseleri Kanunnamesi” çıktı. Bu nizamname, İmam Hatip Liselerinin ilk prototipi olarak kabul edilebilecek olan okulların müfredatını, bugünkü imam hatip okullarının müfredatına benzer bir şekilde düzenlemişti. TBMM tarafından açılarak sayıları 465´i bulan ve hem fen bilimleri, hem de dini bilimlerin bir arada verildiği bu ilk Cumhuriyet okulları, 1924 yılında Tevhid-i Tedrisat Kanunu´nun kabul edilmesinden sonra kapatıldı. Yeni kanunla birlikte ilk kez "imam hatip" ismi de kullanılmaya başladı. Yeni kanun din adamı yetiştirmek üzere "İmam Hatip Mektepleri" açılmasını öngörüyordu. Ancak kapatılan yüzlerce medrese karşılığında sadece 29 yerde İmam Hatip Mektebi açıldı. Bu sayı ise her yıl biraz daha azalarak 1932’de İmam Hatip Mektepleri tamamen kapatıldı.

 

Okullar, 1949 yılında tekrar açıldığında adı “İmam Hatip Kursları”ydı. Demokrat Parti iktidarı sonrasında Celaleddin Ökten hocanın projesini hazırlayıp hükümete kabul ettirdiği imam hatip okulları ise 1951 yılında yeniden açıldı. İlk kurulan okul İstanbul İmam Hatip Lisesi olurken, onu 6 okul daha takip etti. Aynı yıl, İstanbul, Ankara, Konya, Adana, Isparta, Kayseri ve Kahramanmaraş'ta ilk imam hatip okulları açıldı. 1969 yılında da Isparta’da ilk kız imam hatip okulunun temeli atıldı.

 

Devam eden yıllarda pek çok yenilik, değişiklik yaşandı ancak imam hatiplerin hayatı hep mücadeleyle geçti. 1997 yılında ise imam hatipleri 28 Şubat darbesi vurdu. Okulların orta kısmı kapatılırken, üniversiteye geçişte katsayı engeli kondu. 2009’da katsayı uygulaması kaldırıldı, 2012’de de 15 yıl aradan sonra imam hatip okullarının orta kısmı yeniden açıldı. Bugün Türkiye’de “proje okullar” başlığı altında fen ve sosyal bilimler, dil, sanat, spor ve hafızlık alanındaki imam hatiplerin yanısıra, uluslararası imam hatipler de faaliyet gösteriyor. Yurtdışında ise 22 ülkede 54 imam hatip lisesi bulunuyor.

/////////////////////////////////

İmam Hatiplerle ilgili bu gelişmeler yaşanırken derneğimiz ilk olarak “İmam-Hatip Okulu ile Yüksek İslam Enstitüsü Yaptırma ve Yaşatma Derneği” adında dernek kurma çalışmaları başladı. 27.02.1966 yılında Süleyman YÜKSEL başkanlığında Rıza KUTLUGÜN, Selahattin SARAÇ, Atilla TAŞKIN, Mehmet BAYRAKTAR, İbrahim DEMİRCİ, Haşim ASLAN, Ramis KÖYMEN VE Mehmet KUTLU ile kurucular kurulu oluşturulmuştur. İlk Genel Kurulda Yönetim Kurulu (17.04.1966) : Arif ÜNAL (Öğretmen) Başkanlığında Halil AKSOY (Keşap Müftüsü) Atilla TAŞKIN (Memur) Yasin KÖZLEME (Tüccar), İbrahim Demirci (Tüccar),  Haşim ARSLAN (Tüccar),  Süleyman YÜKSEL’den oluştu.

Giresun İmam Hatip Okulu açılması için 1966 yılında Bayan Hacı Nebile FERİDUN Hanımefendi ve eşi Mehmet FERİDUN Giresun Gazi Paşa Caddesinde 150 Nolu Bina ve arsasını bağışladılar.

Yapılan Genel Kurulda (19.03.1967):  Başkan Mehmet EREN (Müftü), Başkan yard. Nedim URHAN, Kazım AKÇAY, Atilla TAŞKIN, Ali Riza AYDIN, Hürrem GÜL, Arif ÜNAL Yönetim Kuruluna seçildiler.

Yapılan dernek toplantısında (22.08.1967) 1967-1968 Eğitim Öğretim yılında Bakanlıktan Giresun İmam- Hatip Okulunun açılması ile ilgili müjdeli paylaşıldı.

Eski binada açılan Giresun İmam Hatip Okulu yakınındaki Haşim kızı Güllü Tandoğan’ın kendisine ait evi Derneğe bağışlama talebi (09.10.1968) Dernek toplantısıyla karara bağlanmasının ardından Derneğin buraya taşınmasına karar verildi.

Dernek, Yeni Yoldaki İmam Hatip Okulunun temelinin atılması kararını alarak 24.11.1969 Tarihinde Okulun temelinin atılmasını gerçekleştirdi.

Derneğin çaba ve gayretleriyle yapılan Giresun İmam Hatip Okulu 1972-1973 Eğitim Öğretim yılı 02.10.1972 Tarihinde Pazartesi günü açılış yapılarak eğitim öğretime başlamıştır.

Eski bina 20.07.1972 tarihinde yapılan Dernek yönetim kurulunda Giresun’a yeni gelen Komando Birliğine kiraya verilmesine karar vermiştir.

Bu tarihe kadar sırasıyla Süleyman YÜKSEL, Arif ÜNAL, Mehmet EREN, Mehmet GÜLEŞÇİ, Hamdi OBUZ, Pekin İSHAKBEYOĞLU, İhsan DOĞAN, Dernek Başkanı olarak görev yapmışlardır.

Yine 1971 yılında aynı amaç için “İmam Hatip Okulu ve Öğrencilerini Koruma Derneği” adı altında Eşref KARAKILIÇ başkanlığında Ali ÜNLÜ, Talip EKİZOĞLU, Ömer KARABİBER, Ali GÜNEY, Muzaffer TURAN, Veysel TATLI’dan oluşan bir dernek daha kuruldu.

İmam-Hatip Okulu ile Yüksek İslam Enstitüsü Yaptırma ve Yaşatma Derneği 04.07.1973 tarihinde feshedilerek derneğe ait menkul ve gayrimenkullerin “İmam Hatip Okulu ve Öğrencilerini Koruma Derneği”’ne tescil edilmiştir.

Eğitim Öğretim yılında öğrenci Pansiyonu açılması için girişimlerde bulunuldu. Bakanlıktan Pansiyon kararının gelmesi üzerine “Giresun İmam Hatip Okulu Pansiyon açılmıştır.” 1973-1974

Dernek yaptığı toplantıda (04.07.1974) Okul bitişiğinde Güllü TANDOĞANA’a ait 286 ada ve 4 parsel nolu gayrimenkulün dernek adına satın alınmasına ve ölünceye kadar satmış olduğu binada ikamet etmesine karar almış, yine derneğe bağışta bulunan Güllü TANDOĞAN’ı bakmak üzere bakıcı işçi kadın tutulmuş ücreti dernekçe karşılanmıştır.

İmam Hatip Okulu ve Öğrencilerini Koruma Derneği” başkanlıklarına 27.06.1971 Tarihinden itibaren sırasıyla; Eşref KARAKILIÇ, Atilla İSLAMOĞLU, Talip EKİZ, Ali DENİZ, Ahmet KARAYEL gelmişlerdir.

Necati USTA Başkanlığındaki yönetim Kurulu, Derneğe ait bugünkü pansiyon binasının yapım işini 19.05.1987 Tarihinde emanet usulüyle yapılması kararını almıştır.

Dursun Ali AYDOĞDO 1989-1991 yıllarında dernek başkanı olarak görev yapmıştır.

Necati USTA Dernek Başkanlığına 1991 yılında tekrar gelmiş, pansiyon binası inşaatına devam etmiş, 1994-1995 Eğitim öğretim yılında tamamlanmasına gayret göstermişlerdir.

1995 yılında Adil CÜRGÜL dernek başkanı olmuştur. Bu tarihten itibaren sırasıyla Necati USTA, Ali ALGÜN, Nazım ELMAS, Metin UZUN dernek başkanı olmuşlardır.

Yunus SARIGÜL 2003-2021 Tarihleri arasında uzun bir süre dernek başkanlığı yapmıştır. 30.01.2006 Tarihinde Derneğin adı “İmam Hatip Okulu ve Öğrencilerini Koruma Derneği” iken 05.06.2005 Genel Kurul kararı ile “Giresun İmam Hatip Lisesi Öğrencileri Eğitim ve Kültür Derneği” olarak değiştirilmiştir. Mehmet USTA (15.06.2021-31.12.2021) Tarihleri arasında dernek başkanı iken Vefat etmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz.

Derneğimizde 1966 yılından itibaren Yönetim Kurullarında Dernek Başkanlığı yapmış, Yönetim Kurullarında görev almış, gönüllü olarak maddi ve manevi katkılarda bulunmuş isimleri zikredilmiş veya zikredilmemiş ne kadar hayır sahibi varsa, vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Mekanları Cennet olsun. Hayatta olanlara sağlıklı ve hayırlı uzun ömürler diliyoruz.

 

Başa Sar
Gizliliğiniz bizim için önemlidir. 6998 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Hakkında Bilgilendirmeye buradan ulaşabilirsiniz. tıklayın
X